Sunday, May 11, 2008

TO ALL MOTHERS, PRESENT & TO BE.TO ALL THE LOVELY MOTHERS WHO HAVE TOUCHED MY LIFE.

1 comment:

Kerajaan Rakyat said...

Kepada,
YAB Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi,
Perdana Menteri Malaysia.


Y.A.B. Datuk Seri,

Saya, Mohd Sofi Yassin, rakyat Malaysia bermastautin di negeri Selangor dengan ini merakamkan rasa kecewa dan hampa yang teramat terhadap kecelaruan dan kepincangan dalam pentadbiran kerajaan Malaysia yang diterajui oleh YAB Datuk Seri.

Sebagai rakyat Malaysia, Melayu dan beragama Islam, saya dengan penuh keinsafan dan rasa tanggungjawab mengatakan di sini bahawa terdapat banyak perkara yang amat bertentangan dengan prinsip Rukun Negara dan kedaulatan Negara yang telah YAB dan parti pemerintah di bawah pimpinan YAB telah lakukan.

Di antara kekecewaan saya ialah:

1. Kenapa berlaku pendakwaan terpilih yang keterlaluan dalam pentadbiran kerajaan Barisan Nasional / UMNO sejak dari dulu hingga sekarang, dan tiada usaha oleh YAB Datuk Seri untuk mengembalikan kedaulatan perlembagaan?

2. Ketegasan yang cuba YAB paparkan terhadap kes YB Karpal Singh dalam isu berkaitan ke bawah DYMM Sultan Perak, jelas menampakkan ketidakjujuran dan pendakwaan terpilih YAB dalam melayani permasalahan rakyat khususnya dalam urusan kedaulatan Raja-Raja Melayu.

3. Saya hanya akan bersetuju dengan ketegasan YAB jika tindakan dan siasatan yang sama dilakukan terhadap kesemua wakil rakyat Barisan Nasional di negeri Terengganu dan Perlis yang telah dengan jelas, angkuh, sombong dan bongkak mempertikaikan hak serta kedaulatan Sultan Terengganu dan Raja Perlis pada akhir bulan Mac dan April 2008 yang lalu?

4. Sementara dalam kes berkaitan pendakwaan dan penahanan YM. Raja Petra Kamaruddin, di mana kewajarannya tindakan tersebut dilakukan? Bukankah kita berada dalam sebuah negara merdeka dan berdaulat, mempunyai undang-undang yang membenarkan YAB Dato’ Seri Najib mengambil tindakan secara berhemah, terhormat dan secara peribadi?. Sekiranya Dato’ Seri Najib merasakan dia difitnah, maka seharusnya beliaulah yang menyaman YM. Raja Petra. Kenapa mesti undang-undang yang mencengkam kebebasan rakyat yang digunakan oleh pemerintahan Barisan Nasional?

YAB Datuk Seri,

Saya sebagai rakyat Malaysia yang mengasihi pemimpin yang jujur, ikhlas, berilmu, dan bertanggungjawab ingin mencernakan dan meleraikan tanggapan saya dan rakyat Malaysia terbanyak terhadap beberapa keraguan berikut:

1. Semasa musim piliharaya umum ke 12 yang lalu, rakyat Malaysia telah dimaklumkan bahawa menantu Perdana Menteri, Khairy Jamaluddin dengan sedar, dan Datuk Seri juga menyedarinya telah mencampuri urusan pentadbiran negara sedangkan beliau atas sifat sebagai menantu Perdana Menteri tidak berhak melakukannya. Pertanyaan saya, apakah benar perkara ini? Kalau tidak benar, kenapakah majoriti rakyat Malaysia termasuk ahli UMNO sendiri mengakuinya? Bukankah ini perbuatan orang yang tidak amanah?

2. Saya dengan penuh kesedaran telah melihat beberapa gambar YAB Datuk Seri dalam keadaan dan kelakuan yang dapat saya takrifkan sebagai biadap, keterlaluan, tidak sopan dan amat menghina kesusilaan budaya masyarakat Melayu dan Agama Islam. Soalan saya apakah benar itu perbuatan Datuk Seri? Sekiranya benar itu perbuatan Datuk Seri, maka saya dengan penuh hormat berdasarkan hak saya sebagai rakyat Malaysia mencadangkan agar Datuk Seri memohon maaf secara terbuka kepada seluruh rakyat Malaysia atas kebiadapan Datuk Seri.

Sekian dan semoga Datuk Seri diberi pertunjuk daripada ALLAH SWT.


Ikhlas daripada

Mohd Sofi Yassin.
Rakyat Malaysia.